Tajdid Niat

Tulislah perkara yang baik-baik, I’Allah orang lain akan dapat manfaatnya.

Wednesday, July 31, 2013

aku Ingin Buat Perubahan..

Alhamdulillah..masih berjumpa lagi kita..

untuk blog aku,
maafkan aku sebab terlalu sibuk. jarang aku luangkan masa berbloging.
bukan sibuk. tapi sebenarnya ceritanya aku memang tidak pandai berbloging.
dulu aku buat blog ni..suka2. kasi cantik. hias2. bila dah lama, aku cuma aktif di fb.
kebanyakan isi aku mula2 ade aku share drpd idea aku sendiri 
tp kdg2 copy org punye dgn tak bg link pon.. -_- marah tuan die agaknya. Insaff.. tu yg lama tak menulis..
bila malas nak perah idea..fb plak2 pendek2 ok la..haha..tp..

fb agak publik. aku mgkin terlupa. segla pasal aku, ade ke patut semua cikgu2 skodeng pasal aku kat fb?
hmm..salah aku juga. suma benda aku nak post. nah sekarang, padam muka!

so, sekarang aku nak berubah. aku ada terbaca post pasal nie..

"Manja is when you gedik in private. Gedik is when you manja in public. There's a difference." -Anonymous

Kadang-kadang pasangan yang sudah kahwin pun childish. Semua benda nak share dekat alam maya. Sampaikan benda dalam bilik tidur pun nak dikongsi dengan satu dunia. Please, no.

Ada benda yang lebih baik dirahsiakan.

Honestly, aku terasa. mungkin aku salah seorg drpd yg dituju.
aku cuba untuk..
tidak hanya hijrah penampilan,tapi biarlah hijrah keseluruhan :')

tp..dari segi apa ye?
urm..yang aku nak sangat nilai matang.
aku nak matang dlam berfikir. bertindak. berusaha. berkata2. berdakwah dgn lancar.
jadi..bnyk benda aku kena perjuangkan.
aku kena lawan fikiran sempit yg selama ini menjadi usaha aku jaga.
Ikhtilat itu mmg kena jaga.
tak pula sampai tahap xleh ckp lgsg mcm aku buat.
abiz keje 6t?
hmm..aku ade sebab buat begitu. aku taknak diri aku yang sememangnya aku tahu cepat cair.
so, aku buat utk slmtkn  diri sendiri. dan di gelar jumud insan lain..

aku pujuk diri saya dengn kata2 begini..
Biar kita di pandangan manusia low class, tetapi ALLAH lihat kita hamba yang high class.

tapi takkan aku nak kekal begitu? aku ade tugas. Ilmu yang dimiliki perlu di salur.
untk berdakwah, kita perlu rapat dengan mad'u kita.
Teguran kita biarlah sehalus percikan air ke muka yang megejutkan insan dari tidur yang lama, itu sudah cukup bernilai

 tp..
jika kita bersikap jumud dan agak sempit.. macam mana nak ajak org?
kena flexible la. mgkin ssh bg aku. tp I'Allah.. aku akan cuba,,

Kebenaran yang BEKU.
Jurudakwah harus pandai bersosial.
Bersosial bererti pandai mengambil hati, berkomunikasi dan menyantuni manusia sekeliling.
Mana mungkin seorang jurudakwah, mulutnya terkunci dan daya sosialnya lemah mahu menyampaikan Risalah.
Jika kita membawa kebenaran usahlah malu dan merasa diri seperti Hero.
Berdirilah dan bergaullah dengan masyarakat.

“Bila seseorang ITU sudah BERUBAH.. Jangan di UNGKIT kisah silamnya.. Kita tidak pernah tahu betapa SUSAHNYA dia cuba MELUPAKAN kisah silamnya itu.”

Walau rasanya memang agak sukar.
Aku cuba bermujahadah.




disaat ALLAH timbulkan hidayah pada hati kita..
jangan kita kufur nikmatNYA ..
kerana lepas nie kita belom tentu lagi dapat nikmat Allah bgi...
SO GRAB terussss jangan tunggu lama coz kita perlukan perbaikan dalam diri sehari demi sehari kerana islam kan mengajar kita begitu....

insha Allah semoga ALLAH redha kita sebagai hambaNYA walaupom kita xsesolehah saidatina aisyah @ saidatina khadijah @ srikandi terdahulu..

tetapi kita muslimat akhir zaman yang berjuang untuk perbaiki diri mencari nilai solehah dalam diri yang telah tersembunyi dalam dosa tiap3 hari kita buat..

insha Allah...!!!!!!!!!

Jom semua! Tegakkan agama Islam! :')

No comments:

Post a Comment

(sumber: Buku Memperbaharui Komitmen Dakwah by Muhammad Abduh)

"Meskipun kitalah yang benar, namun janganlah membesar-mebesarkan kelemahan dan kesalahan orang lain."