Tajdid Niat

Tulislah perkara yang baik-baik, I’Allah orang lain akan dapat manfaatnya.

Friday, July 10, 2015

Sketsa : Aku bakal dilamar.

"Aisya. saya rasa macam tak sabar nak kahwin. Teringin pulak bila tengok kawan-kawan. Kahwin masa belajar." Aini bersuara perlahan.
Aisya diam. Berfikir.
Hati Aini teruji benar tatkala ini.
Masalah hati itu tanda iman turun.
Hilang roh perjuangan.
Cenderung dicintai dan mencintai.
"Betul awak nak kahwin, Aini? Kebetulan pula ada yang tengah usyar awak sekarang. Dari tadi lagi nak bagitahu sebenarnya." kata Aisya tiba-tiba.
" Eh. Ye ka? Wah rasa macam artis pulak. Tak sangka saya ada orang suka." Hati Aini berbunga mekar bak bunga mawar tatkala itu.
" Yep. Dia memang sedang cari masa nak lamar awak dalam beberapa hari ni, mungkin. Atau sekarang pun boleh. bila-bila je dia nak decide. kalau awak free la." Mata Aisya melirik.
" Wah.. Aisya. Cakap lah. saya masih single lagi. Takde terikat dengan sesiapa lagi ni. Memang cari calon. Tapi sape aisya?" Makin berbunga hati Aini. Teruja.
" Malaikat Maut namanya." Aisya berkata selamba.
" Glurpp.. Astaghfirullah.. Malunya saya pada Allah. " Bagai luruh jantung Aini saat mendengar nama tersebut.
Aini meluru ke bilik mandi.
"Eh, Aini, awak nak pegi mana?" Aisya pelik melihat Aini laju ke bilik mandi.
"Nak pergi ambil wudhu'. Tiba-tiba teringat. Belum solat sunat taubat lepas Isyak tadi." Aini membalas.
"Alhamdulillah.." Aisya tersenyum mendengar respon Aini. Agenda tarbiah sentap yang di ilhamkan Ilahi padanya telah berhasil meresap hati-hati yang sedang lesu dan hampir mati kerana dunia yang melekakan.
Kurangkan bicara soal hati.
Banyakkan persiapan sebelum mati.
Kerana mati itu jodoh pasti.
**
Mengingati mati adalah ubat
bagi segala permasalahan dunia.
Bila rasa buntu dengan segala permasalahan di dunia,
Cuba lah ingat mati.
Dengar kuliah soal sakaratul.
Baca Artikel tentang kematian.
Cukuplah mati itu sebaik-baik peringatan buat kita.
Kita akan rasa masalah kita
bukan lah apa-apa.
Melainkan hanya mainan kehidupan semata-mata. Ujian Allah turunkan.
Untuk uji keimanan kita.
Moga Allah leraikan hati kita.
Dari terikat kuat dgn keduniaan.
I'Allah.

No comments:

Post a Comment

(sumber: Buku Memperbaharui Komitmen Dakwah by Muhammad Abduh)

"Meskipun kitalah yang benar, namun janganlah membesar-mebesarkan kelemahan dan kesalahan orang lain."